Smultronlikör


Morning!
Jag har gjort olika likörer under årens lopp...den godaste jag gjorde var på hallon...sen hittade jag inte receptet mer!
Minns i allafall att när jag öppnade den flaskan på julaftonen doftade det sommar!
Förra året gjorde jag likör på hallon, svartvinbär och blåbär...men den blev inte lika bra tyckte jag! Fel recept och använde för stark sprit....det ska nog vara Brännvin Special till likörer!

Nu tror jag mig ha hittat igen receptet! Men jag är inte säker...hi, hi!

Grundrecept:
½ flaska Brännvin Special
2½ dl sockerlag
Bär, frukt eller örter ev. kryddor

Sockerlag:
4 dl pärlsocker
1½ dl vatten
Koka upp vatten o socker. Låt sjuda 5 minuter. Skumma, låt svalna. Rör så att den ej stelnar.

Gör så här:
Tag så mycket bär som det behövs för att fylla en honungsburk. Häll sedan på sprit så att det täcker. Locket på o låt stå i rumstemp. i en vecka på soligt ställe. Vänd några gånger på burken.
Efter en vecka - Filtrera - häll essensen på flaska o fyll på med resterande sprit. Tillsätt den avsvalnande sockerlagen och låt stå minst en månad.

Jag har utgått från Hallonreceptet:
½ flaska Brännvin Special
½ L hallon
1½ cm vaniljstång (fast jag hade ingen hemma!)
2½ dl sockerlag

********************************

Andra bär, frukter som nämns i receptet är:
Lingon - ½ liter, 3 nejlikor
Blåbär - ½ liter, ½ tsk stött kardemumma
Hjortron - ½ liter, 3 kryddnejlikor
Björnbär - ½ liter, 1½ cm vaniljstång
Svartvinbär - ½ liter, 3 nejlikor
Rabarber - ½ liter i bitar, 1 msk honung, 2 cm kanelstång
Jordgubbar - 2/3 liter i skivor, 1½ cm vaniljstång, 1 tsk finstrimlat apelsinskal
Plommon - ½ liter urkärnade plommon, 2-3 krossade kärnor, 1½ cm vaniljstång
Körsbär - ½ liter urkärnade körsbär, 4 krossade kärnor, 2 cm kanelstång
2½ dl sockerlag till alla recepten samt spriten!

Jag önskar Er o mig lycka till! Hi, hi!


Kramen!

Kommentarer
Postat av: Kerstin

Tack för alla fina tips! Nu skall här tillverkas likör! Ser både gott o vackert ut!!

Allt gott!

2009-07-15 @ 09:33:15
URL: http://kailiyinyang.blogg.se/
Postat av: anki

:-) låter gott med likören och att det dessutom luktar sommar när man öppnar den.... idag är det sol och blå himmel här, så skönt efter ett par veckors regnande och blåsande.. :-)



ha det skönt

2009-07-15 @ 09:37:07
URL: http://www.engstromsfoto.se
Postat av: synne

Så gott det såg ut.

Gjorde körsbärslikör förra året. Den smakar ljuvligt.

I samma fart gjorde jag blåbärslikör. Den smakade så gott när den fick stå till jul den med.'Det är nog det som är hemligheten.



Ska prova med svarta vinbär i år tänkte jag.

Krusbär skulle jag vilja prova. Men har inga bär....



Sola skiner idag, det är skönt. Tänkte utmana ödet och ta en promenad sen.

Med hund, kamera och inga kryckor....



Ha nu en fabelaktig dag.

Kramen Synne.

2009-07-15 @ 10:46:40
URL: http://nabolandet.blogspot.com
Postat av: engelsson

Hihi..detta påminner om när engelsson gjorde likör på moreller..vi hade en kompis på besök som var lite glad i såna drycker o gärna ville smaka..vilket han fick o sen ställde jag upp den stora femlitersburken uppe på ett köksskåp o vännen fick sträng tillsägelse att inte ta ner burken ..sen for vi iväg en vecka o vännen skulle passa huset..när vi kommer hem så tycker engelsson att nivån i burken sjunkit betydligt..jag spänner blicken i vännen som till slut erkänner att han klättrat upp på köksbänken o utrustad med en soppslev försett sig..mennn försvarade han sig bestämt..jag tog bara lite...många gånger...kanske kan jag tillägga att han idag e präst i svenska kyrkan

2009-07-15 @ 11:34:31
URL: http://engelsson.blogg.se/
Postat av: Pialotta

Men du milda Matilda vad du är flitig med Specialaren;-)

Jag kollar upp receptet och lägger det i min minnesficka så fixar jag det där en regnig dag:-)

Ser himla gott ut med smultron:-)

Vill du göra mig en tjänst, så kika in på Kafferasten.. gärna var dag;-)

Kramar o en härlig smultronstid..

2009-07-15 @ 12:20:23
URL: http://kafferasten.blogg.se/
Postat av: Anna

Rankan så galet gott..du jag har oxå gjort på Hallon Smultron och Jordgubbar..mums..just till vintern du är det smaskens att öppna en sådan liten flaska..du när man köper Brännvin Special..så känns det sååå basic..ha ha..den flaskan känns som om den funnit i en evighet..trevligt inlägg Rankan som liksom ger lust att fixa sig en likör..kram på dig du härliga..

2009-07-15 @ 15:13:52
URL: http://filipendula.blogg.se/
Postat av: Paula

Hej! Likör är inte min "bag" intar ju inga sötsaker, men smultron äter jag gärna naturella! En snaps kanske skulle funka, det tar jag gärna till sillen! Gjorde maskrosvin häromåret, jisses vilket jobb, men såå god var den inte i ärlighetens namn...

Vi trodde också först att Lyran hade mask så hon fick en kur....men det hjälpte ju inte i hennes fall. Bara du håller koll att hon får i sig något o att hon INTE slutar slicka och göra sig ren så är det säkert ingen fara på färde!

Här i södra Dalarna har vi ju översvämningar så det räcker, avskurna riksvägar och reningsverk som slås ut, men annars är vädret toppen nu, 20 grader och växlad molnighet, ett riktigt LAGOM-väder som passar mig som handsken!

Stackars små julskinksrumpor....kan dom inte få leva ett år till?

Kramen

2009-07-15 @ 15:31:57
URL: http://paulaz.se
Postat av: Helena

Du det låter mycket gott.=)

Såg inne hos Anna att ni har det jobbigt nu.

Tänker på er båda.

Kram min vän!

2009-07-15 @ 15:39:23
URL: http://vildaella.blogg.se/
Postat av: Anna

Men Rankan då..så tragiskt så ledsamt..massor av kramar från mig.. du..men inget hjälper i sådan stund..inga ord finns heller..

2009-07-15 @ 16:19:22
URL: http://filipendula.blogg.se/
Postat av: Ingrid

En stor kram från mig också!

2009-07-15 @ 16:41:32
URL: http://farmoringrids.blogg.se/
Postat av: engelsson

engelsson beklagar sorgen..kram

2009-07-15 @ 16:45:58
URL: http://engelsson.blogg.se/
Postat av: anki

tack för att du gillade mina vattendropps bilder :-)



tråkigt att ni fått sorg, bloggen finns kvar och lika så vi. Så blogga när du känner dej redo för det igen.



ha det skönt ändå mitt i sorgen

2009-07-15 @ 16:58:49
URL: http://www.engstromsfoto.se
Postat av: synne

Käraste Rangvi jag ber att få kondolera så mycket.

Vet inte helt vad jag ska säga mera än att ni har fått er fulla dos av sorg detta år.

Ta det lite lugnt nu och låt sorgen få komma ut. Man behöver sörja. Bloggen finns kvar, vi finns här med.

Sköt om er nu vännen.

Stor styrkekram kommer genom luften till dig.

Synne.

2009-07-15 @ 18:14:16
URL: http://nabolandet.blogspot.com
Postat av: vicke

du får skicka över lite smakprov :-)

2009-07-15 @ 18:34:20
URL: http://blogg.aftonbladet.se/8783vickesblogg
Postat av: Margaretha

Perfekt att bara beställa "en halv böj" på systemet....hehehehe.... det känns inte så bekvämt att gå och köpa ren sprit men jag har oxå gjor det i år... Till Limoncello...Italiensk citronlikör....mmmm..sommrigt o gott.

Fast en liten slurk hallonlikör sitter säkert fint när mörkret breder ut sig....Gottigotti....

Du...så tråkigt med morbrodern...livet är allt bra orättvist ibland....

Jag skickar här den goaste o varmaste kramen till er båda....

Margaretha

2009-07-15 @ 19:10:19
URL: http://catfriend.blogg.se/
Postat av: Anki N

En flaska sommar att öppan till jul - det lät helt underbart. Annas kan jag inte skryta med att jag varken gör eller dricker likör speciellt många tillfällen under åren. De e så sött....

Ser här i kommentarerna att något hänt, något sorgligt. Är därför med dig extra mycket idag o tänker på dig.

Kramiz Anki N

2009-07-15 @ 19:44:41
URL: http://herrnilssonsfru.blogg.se/
Postat av: marma

Har sett vad som hänt - många kramar från mig/marma

2009-07-15 @ 19:56:53
URL: http://marmagda.blogg.se/
Postat av: Ingmarie

Herregud man blir ju bara sååå lycklig att ha tillgång till din blogg!



Ha det så gör bra kära du!

2009-07-15 @ 21:12:54
URL: http://frujacobsen.blogg.se/
Postat av: soffie

mmm va gott det låter tack för det receptet har aldrig provat att göra egen likör men skulle kanske prova göra nu!

ha en goo kväll

2009-07-15 @ 22:06:35
URL: http://soffie69.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0